הטיפול הדיאלקטי-התנהגותי מוכר מזה למעלה מ- 20 שנה בארה”ב ובאירופה. זוהי גישה טיפולית שפותחה בשנות ה-90 על ידי הפסיכולוגית ד”ר מרשה לינהאן. מטרת הטיפול לשפר את איכות חייהם של אנשים הסובלים מבעיות בויסות רגשי, במיוחד אנשים המאובחנים כסובלים מהפרעת אישיות גבולית. כיום, הטיפול נחקר ונמצא יעיל לטווח רחב של הפרעות אחרות הקשורות לקושי בויסות הרגשי כגון התמכרויות, הפרעות אכילה, הפרעה פוסט טראומטית ועוד. הטיפול מתאים למתבגרים ולמבוגרים כאחד והוא מורכב מפגישות פרטניות עם מטפל אישי ומפגישות טיפול קבוצתי ללימוד כישורי חיים ובמרבית המקרים גם הדרכה להורים וטיפול תרופתי כטיפולים נלווים. יעילותו של הטיפול הדיאלקטי-התנהגותי הוכחה במחקרים קליניים רבים. זהו הטיפול המומלץ ע”י איגוד הפסיכיאטרים האמריקאי להפרעת אישיות גבולית.
כאמור, הטיפול מיועד לסייע לאנשים המתמודדים עם קושי בויסות הרגשי. ידוע כי רגשותינו משפיעים על התנהגותנו וכאשר רגשות אלו עזים במיוחד הם עשויים להביא אותנו לנהוג באופן בלתי יעיל, אשר פוגע ביחסינו הבין אישיים או בתפקודנו. אצל מרבית האנשים מופיעים רגשות אינטנסיביים כל כך רק לעיתים רחוקות, ואילו אצל חלק מן האנשים קיים קושי תמידי בוויסות הרגשי. קושי זה מתבטא ברגישות גבוהה לגירויים רגשיים אשר מביאה לעיתים לחוסר שליטה בהתנהגות, השפעה חזקה של מצב הרוח על ההתנהגות וקושי בהרגעה עצמית.
הטיפול עוסק בחיזוק המוטיבציה לחיות, חיזוק המוטיבציה להמשיך בטיפול ושיפור איכות החיים על ידי שינוי דפוסי התנהגות, חשיבה ורגשות. הוא מורכב משלושה יסודות. הראשון, אסטרטגיות של קבלה, השאובות מעקרונות מן המזרח כגון mindfulness (קשיבות), ומעבירות מסר למטופל שרגשותיו וחוויותיו מובנים. השני, אסטרטגיות של שינוי, השאובות מהגישה הקוגניטיבית התנהגותית, המדגישות את הצורך לשנות אורחות חיים ודפוסי התנהגות על מנת להשיג איכות חיים טובה יותר. השלישי הוא הדיאלקטיקה המדגישה את האיזון והסינתזה בין הקבלה לשינוי על מנת לאפשר הסתכלות הוליסטית ולהפחית מהמורות בטיפול כגון נוקשות, ויכוחים ונקיטת עמדות מנוגדות ולאמץ השקפת עולם והתנהלות מאוזנות בכל תחומי החיים.